Beskärningsgrupper Klematis 

 

Grupp 1.
Klematis som blommar tidigt på våren eller försommaren och redan har blomknoppar när våren kommer. De bildar blomknoppar på nya grenar under sommaren året innan dvs. de blommar på fjolårsskotten.

Dessa sorter behöver som regel bara en lättare putsning av fula eller döda grenar innan blomningen. Ibland krävs ingen beskärning överhuvudtaget. Om plantan börjar bli alltför omfångsrik kan man gallra eller beskära den radikalt för att få den att börja om på nytt. Det gör man strax efter avslutad blomning.

 

Grupp 2.
De som både blommar tidigt och sent på säsongen. De blommar nämligen såväl på fjolårsskott som nya årsskott från innevarande år. Här får man hålla tungan rätt i mun.

Om man klipper ner dem nära marken så uteblir den tidiga blomningen. Om man inte klipper alls tenderar plantan att bli väldigt risig med tiden. 

Tidigt på våren gör man därför så här; studera grenarna ingående och leta efter friska, gröna knoppar. På varje kraftig gren klipper man bort döda partier ovanför ett par av gröna knoppar. De allra tunnaste grenarna beskärs på ca 20 cm höjd.

 

Grupp 3.
Klematis som blommar senare på sommaren, ofta från juli och framåt, bildar blomknoppar under vår och försommar. Man säger att de blommar på årsskotten. De beter sig med andra ord på samma sätt som perenner. Därför gör man precis som med perennerna och klipper ner dem nära marken på ca 20 cm höjd, sent på hösten eller tidigt på våren. 

 

OBS: vid all beskärning av klematis lägger man snittet på grenen strax ovanför ett bladpar, alt ett par av knoppar.