Medelhovetväxter

Tips och skötsel för att lyckas med dina citrusväxter
Citrusväxter är både snyggt, trevligt och ger en mysig medelhavskänsla. Dessutom är det ju tryggt att använda skalet i matlagning, bakning och marmelader om du väljer att inte bespruta dina växter. Använd så naturliga produkter som möjligt när du odlar hemma.
Citrusväxter ger en härlig känsla och när de blommar doftar de ljuvligt. Tar du väl hand om dem kan de leva i flera år. Citrusväxter finns i många olika sorter till exempel citron, kalamondin, kumquat och clementin. De blommar och bär frukt vid olika tidpunkter på året så vill du njuta av blommornas doft och trädens fruktsättning länge skaffar du med fördel flera olika sorters citrusväxter. Du kan ha citrusväxter både inom- och utomhus men de utvecklas bäst om de får stå ute under sommaren.

Växtplats
Har du precis köpt ett citrusträd vill det stå ljust och varmt. På sommaren vill det gärna flytta ut i varmt, soligt och skyddat läge för att växa till sig så bra som möjligt

Vänj trädet vid vårsolen
När frosten är borta mår trädet bra av att få komma ut på balkongen eller uteplatsen. Natt-temperaturen bör vara över tio° och dagstemperaturen över 20° om den ska bo ute hela tiden. Köp gärna en platta på hjul som du placerar ditt citrusträd i kruka på så att du enkelt flytta runt den utan att behöva lyfta.
I början är det bra att sätta den i skugga/halvskugga. Svep om bladen med en fiberduk för att skydda mot den starka vårsolen. Tänk på att tar det lite längre tid för trädet att vänja sig vid utemiljön om det övervintrat inomhus på fönsterbrädan än om det har övervintrat svalt.
När det gått en tid kan du ställa trädet i ett soligt och varmt läge. Tänk sedan på att vattna rejält under våren men att den får torka upp mellan vattningarna.

Frukt
På försommaren fylls ditt träd av underbart doftande vita blommor och efter blomningen bildas frukterna. Om citrusträdet står inomhus när det blommar måste man hjälpa det på traven med pollineringen. Använd en liten pensel. Det tar några månader för frukterna att utvecklas. Vattna regelbundet, och låt jorden torka upp lite mellan vattningarna. På sensommaren drar du ner på näringen.

Vattning
De mår bäst om det vattnas med kalkfattigt vatten samt att duschas regelbundet för att hålla luftfuktigheten så hög som möjligt. Håll en jämn fuktighet oavsett om det är sval vinter eller solig och varm sommar. Låt den ytligaste jorden torka upp mellan vattningarna men håll koll på rötterna längre ned så de inte torkar, då kan de få svårt att återhämta sig.

Gödning
Tillsätt citrusnäring i vattnet varannan vecka från april till september. Var noga med att följa anvisningarna på flaskan.