Sätt frön 4-6 veckor innan utplantering. Avhärda noga. Gurka tål inte temperaturer under 12 grader. En planta behöver minst 10 liter jord. Gärna grönsaksjord. Vid odling direkt i jordpåse undviker man sjukdomar och byter lätt till ny jord varje år. 2 plantor per säck och glöm ej dräneringshål i botten. Vid odling i pallkrage behöver man två kragar på varandra och får rum med 6 plantor. Sätt t.ex sallad under.
Gödsla gärna med stallgödsel på hösten och 2-3 veckor innan plantering. Undvik sen att gödsla med stallgödsel något mer. Gurka tycker inte om gödsel med klor i. Urin t.ex innehåller klor! Sluta vattna med kväverik gödsel i mitten av juli och övergå till medel med mer kalium. Algomins röda påse är då bra. Samt vedaska.
De vanligaste orsakerna till att folk misslyckas med sina plantor är: för lite vatten, för lite gödsel, för kallt i växthuset eller vattning med för kallt vatten. Men den främsta orsaken är att de inte tar bort de 3 första gurkämnena! Plantan behöver först bli tillräckligt stor och kraftig för att orka bära en tung och riklig skörd.
Gurkor drabbas ofta av rothalsröta som är en svampsjukdom. Den kommer in i plantan och bryter ner den inifrån. Lägg ett lager med vermiculite runt den känsliga rothalsen som inte vill stå i fukt. Sand går också bra. Spinn får man ofta på gurka. Sätt plantorna långt ifrån dörren och se till att blad inte hänger ner på jorden. Det finns biologisk bekämpning mot spinn att skicka efter från nyttodjur.se. Mjöldagg älskar gurkplantor tyvärr. Så fort man ser ett angrepp ska man börja att behandla med cumulus.
Gurkor vill ha högre temperatur än tomater, runt 25 grader är lagom. Sätt därför gurka på sydsidan i växthuset så kan de trivas ihop ändå. Till skillnad från tomatplantor så gillar gurkplantan att få sig en dusch då och då. Men inte vid mulet väder i långa perioder och inte på kvällen vilket gör att plantan lättare får mjöldagg.
Beskär sidoskott till andra bladparet för rikligare skörd. Gurkan är färdig att skörda när toppen är rund istället för spetsig. Förvara i rumstemperatur. Ej i kyl.
Så frön i mitten av mars vid växthusodling. Slutet av mars om de ska vara på friland. Plantera ut när dygnstemperaturen är minimum 8 grader. Vanligtvis i början av juni. Viktigt med avhärdning första veckan. Förbered gärna jorden redan på hösten och 2-3 veckor innan planteringen genom att gödsla med stallgödsel. Tomater tycker om kalk och kalium. Hasselfors ekojord är att rekommendera. Varje högväxande planta behöver 15-20 liter jord. Till mindre busktomater räcker det med 10 liter. Ha gärna en upphöjd bädd. Det är bra för syretillförseln och höjer jordtemperaturen. Man kan också odla direkt i en jordsäck. 2 plantor per säck. Glöm ej dräneringshål i botten.
Rekommenderad kalkmängd är 5kg dolomitkalk per kubikmeter. Läs på jordpåsen. Tillsätt kalk till ”sämre” jord än Hasselfors eko. Tillsätt gärna också vedaska. 1 msk per planta. Använd tomatgödsel. Weibulls potatisgödsel är superbra till tomater. Man kan även gödsla med nässelvatten. Svagt i början, 1:10. Starkare när man har fler tomater, 1:1. Nässelvatten får man genom att lägga nässlor i vatten som får stå och jäsa i en vecka. Luktar illa men är väldigt bra.
10 dagar efter utplantering är det bra med en övergödsling. Algomin, benmjöl eller blodmjöl. Gräsklipp är bra att lägga runt plantorna men lägg inte på för mycket. Ett par gånger på en säsong räcker då gräset innehåller väldigt mycket kväve. Av det blir det en väldigt kraftig planta med mycket blad. På bekostnad av färre tomater… Skaka plantan när den blommar. Viktigt om det är dåligt med insekter. Ta bort blad nerifrån efter att det suttit tomater där.
Långa rangliga egenodlade plantor sätter man ner djupt. Då får man en kraftig planta. Rötter växer ut längs hela stammen. Alla högväxande tomater ska tjuvas. Tjuvarna kan man snabbt rota i lite jord och sen sätta ut mellan sina kålplantor. Kållarver och kålflugor avskyr tomatlukt. Man kan också lägga tjuvarna i vatten som med nässlor. Och använda det jästa vattnet att spruta med.
Tomater slutar att växa vid 8 grader och dör vid frost. Maxtemp i växthuset ska inte överstiga 30 grader på sommaren. Då kan blommorna ramla av. Lufta ofta. Viktigt också för att undvika pistillröta (smittar inte). Tomaterna ruttnar med början som en liten brun fläck på undersidan. Detta uppstår vid fuktigt klimat och höga temperaturväxlingar mellan dag och natt. Kondens som följd. Samt ojämn vattning. En välgödslad kalkrik jord hjälper till att hålla pistillröta borta. Samt att inte sätta ut plantorna för tidigt. Vattning på morgonen är att rekommendera. Och vattna inte för mycket. För blöt jord ger sämre smak på tomaterna och de blir inte så söta.
Att samplantera är jättebra. Persilja och basilika t.ex förhöjer smaken på tomaterna. Tagetes tar död på eventuella nematoder i jorden som kan orsaka sjukdomar och skyddar mot vita flygare. Lök, selleri, sparris, kål, morötter och spenat är exempel på grödor som trivs med tomater. Gurka, majs, potatis, fänkål och kålrabbi gör det inte. Tomat och potatis är nära släktingar och får samma sjukdomar. Dock odlas ju gurka och tomat oftast i samma växthus. Det går bra om de står i olika bäddar. Och sätt gurkan på sydsidan i växthuset. Den klarar värme bättre än tomaten.
Förvara inte tomaterna i kylskåp. Rumstemperatur är bättre. De tomater som inte hinner mogna på hösten kan ligga inne på fönsterbrädan och göra det. Eller klipp av hela plantan och häng upp och ner.
Binab TF WP används förebyggande vid bekämpning av svampsjukdomar i så väl växthus som på friland för potatis,snittblommor, krukväxter, gräsytor,grönsaker, blomsterlökar, bär och frukt samt för prydnadsträd. Binab TF WP bekämpar svamppatogener som Botrytis, Verticillium, Pythium, Fusarium, Rhizoctonia, häxringar och andra jordburna svamppatogener, samt Didymella, Silverglanssjuka och Rotröta. Binabs produkter är baserade på sporer av de naturligt förekommande svamparna Trichoderma polysporum och Trichoderma harzianum.
Hur fungerar det? När Binab TF WP appliceras, blir produkten aktiv inom 48 timmar. Den växer på plantan eller i plantans rotzon där den finner näring, i huvudsak sjukdomsalstrande svampar.
Tillväxtstärkande Trichoderma spp. producerar ämnen som hjälper sticklingen/plantan att rota sig och dessutom att bygga upp ett försvar mot svampangrepp. Internationella försök visar att försvaret, så kallad ”inducerad resistens” är aktivt i ungefär 14 dagar efter tillsättning.
Utrustning
Applicering sker lättast genom utvattning eller besprutning. Det är mycket viktigt att appliceringsutrustningen är väl rengjord från bekämpningsmedel innan den används till
Binabs produkter. Kontinuerlig omrörning vid tillsättning erfordras för jämn fördelning.
Säkerhet och krav
De aktiva organismerna i Binab TF WP är placerade i samma säkerhetsklass som brödjäst av ECMM, European Confederation for Medical Mycology. Binab TF WP är aktiv från 2ºC – 32ºC. Därefter avstannar all aktivitet. Kvalitet och säkerhet är ett krav från Binab, därför testas produkterna upp till tio gånger innan leverans för att säkerställa hög aktivitet och renhet.
Lagring och återvinning
Produkten är en färskvara med ett bäst före datum beroende på förvaring: 2 år vid -18°C, 5 månader vid +8°C och 2 veckor vid +20°C. Ej använd produkt kan komposteras eller deponeras på anläggning för hushållssopor. Rengjord förpackning lämnas till återvinning.
Jordbehandling: Skydda trädgårdsväxter mot jordbundna skadesvampar genom att behandla jorden med Binab TF WP före plantering och sådd eller vid behov under säsongen. Blanda 2 teskedar med 10 liter vatten under omrörning. Det räcker till 10m2 vid spridning med vattenkanna med fin stril eller spridarramp. Kontinuerlig tillsättning varannan till var fjärde vecka rekommenderas.